POŠALJI

12 na 3051

Natalija Nika Stevanović

Autor: Novi Život

Ocenjeno sa 0 od 5
  • 120.648.840 RSD

    Cilj
  • 2.000 RSD

    Prikupljeno novca
  • Konačan cilj

    Metoda završetka
Prikupljeno u procentima :
0.00%
Minimum amount is RSD Maximum amount is RSD Put a valid number
RSD
Novi Beograd, Srbija

Novi Život

3 Kampanja | 0 Kampanje koje mi se sviđaju

O Autoru

O Korisniku

Natalija Nika je rođena carskim rezom i to prvog dana 22. gestacijske nedelje. Posle rođenja je dugo boravila u inkubatoru i kao posledica su se javili divergentni strabizam na oba oka i nistagmus.

Sa pet godina Nika je jedva preživela stravičnu saobraćajnu nesreću. Te 2009. godine reanimirana je tri puta za manje od 24 sata i prognoze su bile da će živeti kao biljka. Bila je u kliničkoj smrti i trideset dva dana u komi, a tom prilikom je zadobila i potres mozga, subarahnoidalno krvarenje, subarahnoidalni hematom, epileptične statuse, prelom lobanje, prelom butne i pubične kosti, unutrašnja krvarenja i pucanje plućne maramice. Tada je operisana osam puta i ugrađeni su joj VP i VA šant zbog hidrocefalusa.

Kao posledice ove teške nesreće, koju je Nika čudom preživela pojavili su se: hemiplegia i hemipareza leve strane tela, tremor leve ruke, mikrocista a leva noga joj je ostala kraća za jedan centimetar.

Nika ima farmakorezistentnu epilepsiju i pije kombinaciju četiri leka ali uprkos tome ona ima više od 30 napada dnevno. Nika ima i cističnu fibrozu (nasledna bolest, koja se karakteriše promenama na plućima i pankreasu gde se stvara sekret koji može dovesti do zapaljenja i insuficijencije oba organa) kao i opstruktivni hidrocefalus. Leči se i od dijabetesa, celijakije i velikog broja alergija.

Natalija je hrabra i jaka i izborila se sa svim nedaćama koje su je tada zadesile i nakon dugog oporavka, optuštena je na kućno lečenje. Uprkos svemu Nika je jedna vedra i nasmejana devojčica, koja je upisala Medicinski fakultet i korak je bliže da ostvari svoj san i postane neurohirurg, kao čovek, koji joj je spasio život i kojeg mnogo voli.

Dete je otpisano od strane svih doktora zbog tumorske promene na mozgu koja se pojavila na zadnjoj magnetnoj rezonanci 21.01.2023.

Nika je visoka 159 cm a ima samo 34kg.

Nika je bila dobro sve do 6.9.2023. godine kada je iskašljala krv. Tada je primljena na intenzivnu negu sa trombocitima 4, leukocitima 0.3, hemoglobinom 66, eritrocitima 1,9 i svim granulocitima 0.0. Nakon detaljne dijagnostike dobila je dijagnozu Aplastična anemija D61.3, maligni tumor krvi koji karakteriše aplazija koštane srži, anemija i leukemija, kod Nike AML M7(C94.2).

Nikina hipoplazija koštane srži iznosi čak 60% dok se javila i akutna megakarioblastna leukemija C94.2.
Ime Visina donacije Datum
Ognjen Jovanovic 1.000 RSD May 06, 2024
Nenad Veljković 1.000 RSD April 15, 2024